Zlatan + Italien = Sant

Zlatan ibrahimovis - kungen

Attribution: Lesula

Det är väl ingen som har undgått Zlatan och hans fantastiska fotbollskarriär, där han har erövrat titlar i nästan alla de stora ligorna och att han representerat några av de största fotbollsklubbarna i världen genom åren. Visst han har inte varit i Lazio, men då han haft stor betydelse för italiensk fotboll, måste jag ju ta upp honom!

En episod i Zlatans karriär som är speciell är när han flyttade till Italien och sin första italienska klubb Juventus. Juventus var Zlatans första riktiga utmaning efter att ha spelat för den holländska klubben Ajax i några år. Den italienska ligan är mycket större och Juventus, den gamla damen, var en ärofylld klubb att spela för med många världsstjärnor spelat för under årens lopp, som bland annat Zinedine Zidane och inte minst Kurt Hamrin.

Zlatan lämnade dock Juventus efter skandalen som fick laget nedflyttat, och det var många stjärnor som lämnade Juventus vid den tidpunkten. Zlatan gick då till Inter, som var en klubb på uppgång. Med Zlatan i truppen så vann Inter ligan för första gången på över 17 år och sen blev det fem raka titlar för Zlatan och Inter, där Zlatan var lagets främsta målskytt under åren och vann skytteligan i Serie A under några år.

Zlatan flyttade sedan till Barcelona för att bara efter halva säsongen återigen ansluta sig till den italienska ligan och denna gången var det AC Milan som blev den nya klubbadressen säsongen 2010/2011. Inter hade efter Zlatan lämnat lyckats vinna Serie A-titeln 2010 men när Zlatan var tillbaka i ligan så lyfte han Milan med sina 14 mål den första säsongen, då man också tog över titeln efter Inter och säsongen därpå blev det 28 mål, nästan en per match för Zlatan, och man tog återigen hem ligatiteln innan Zlatan återigen lämnade den italienska ligan för PSG och den franska ligan, ett avsked som just nu ser ut att vara för evigt.

Under sina år har Zlatan charmat de italienska fansen inte bara för de klubbar han har spelat i, utan även stora delar av fotbollsfansen i hela Italien, med sin attityd och vilja att alltid vinna. Sen är Zlatan en komplett spelare med bra teknik, bra skott, bra spelförståelse och han har även visat upp en bra blick för spelet när han ibland agerat som spelfördelare i den sista tredjedelen. Alla dessa egenskaper har gjort att många italienare önskat att Zlatan kunnat spela för det egna landslaget istället för Sverige, speciellt efter att Zlatan klackat Italien ut ur EM 2004.

Det går inte heller att ta minste för Zlatans kärlek för Italien, som verkar vara ömsesidig. Även om det inte ser så ut just nu så kan det faktiskt bli så att Zlatan hamnar i en italiensk klubb och kanske vore det lite som att sluta en cirkel att avsluta sin karriär i det land där den tog fart på allvar.

Vad coolt det hade varit om Zlatan kom med svenska landslaget i sommar-OS. Får hålla utkika på denna sajt om sommar-OS för att se hur svenska truppen kommer att se ut.