SS Lazio

SS Lazio i ItalienSenaste gången SS Lazio vann Serie A var 2000, men laget är enligt min åsikt ett av de bästa i italien. Hemmaarena är Stadio Olimpico i Rom och givetvis är AS Roma en lokal konkurrent.

Laget har många år på nacken, bildandet skedde redan 1900 och då hette man Società Podistica Lazio. På 20-talet var Lazio en av de klubbar som stod emot fascisternas försök att slå samman klubbarna i Rom för att bättre konkurrera med klubbarna i norra Italien. På detta sättet bildades ju Roma och jag tycker det var ett bra och tufft beslut av Lazio att stå emot detta.

När Serie A började var Lazio med och 1937 kom man tvåa. Då var legendaren Silvio Piola med (må han vila i frid). För övrigt vann han skytteligan två gånger med Lazio.

Första stora segern för Lazio kom 1958, då man vann Coppa Italia. Efter det följde ett par blygsamma år innan man 1974 kunde ta hem sin första ligatitel i Serie A. Tyvärr skedde sedan flera motgångar för klubben, bland annat två dödsfall, samt en mutskandel 1980 med två uppgjorda matcher. Lazio petades ned till Serie B där man höll sig ända till den fantastiska eran på 90-talet.

SS Lazio är det grymmaste laget i italiensk fotboll!

Sergio Cragnotti blev ordförande i början på 90-talet och började investera pengar i klubben vilket gjorde att Lazio kom på många fina placeringar. Målskytten Giuseppe Signori vann skytteligan ett par gånger och när Sven-Göran Erikssom kom till klubben kunde Lazio räkna hem både Cupvinnarcupen och UEFA Super Cup 1999 och ännu en ligatittel i Serie A 2000, samt två segrar i Italienska Supercupen.

Tyvärr hamnade sedan Lazio i ekonomiskt blåsväder på grund av att deras investerar gjorde detta, men klubbens skulder kunde redas upp av affärsmannen Claudio Lotito. Trots ännu en mutskandal med tre minuspoäng i början av säsongen tog Lazio en tredjeplats i Serie A 2007.

Säsongen 2015/2016 har ännu inte lyft för Lazio, men jag hoppas på minst en tredjeplats som förra säsongen!