Giuseppe Favalli

Jag vill göra ännu en hyllning, fast denna gång till en fantastisk spelare. Många stora spelare har spelat i SS Lazio. En av dem är Guiseppe Favalli som har många spelat många fler matcher för laget än någon annan spelare. Under sin karriär spelade han inte mindre än 402 matcher för Lazio! Det var under en 12-års period mellan åren 1992-2004. När Lazio vann sin andra Scudetto år 2000 var han en av spelarna som bidrog till denna succé. En annan person som var involverad var Sven-Göran Ericsson, den svenska fotbollstränaren från Torsby i Värmland som även är känd som ”Svennis”.

Sven-Göran Ericsson har haft en framgångsrik karriär och har varit fotbollstränare för både herrlandslag och fotbollsklubbar över hela världen. Scudetton med Lazio är en av hans största succéer Under sin tid i klubben vann han även Coppa Italia två gånger och flera andra titlar.

Giuseppe Favalli var naturligtvis delaktig i de framgångsrika titlar som Lazio tog under Sven-Göran Ericssons tid som tränare, jag tror han var med och tog hem åtta av de titlar som Lazio tog hem under 12 år i klubben, och sju av dessa var under ”Svennis” ledarskap.

Som försvarsspelare gjorde Favalli givetvis inte många mål. Totalt gjorde han fyra mål för Lazio innan han gick vidare till klubben Inter och senare till Milan, där han spelade innan han pensionerade sig från fotbollen.

Under alla sina år i Lazio så blev Favelli populär hos supportrarna och var under en period även lagkapten. I en svensk nättidning så läste jag en fantastisk historia om Favelli. När han förstod att en ung Allessandro Nesta hade fått resa till fotbollsträningen med buss under en lång tid, så gav Favelli honom en vespa.

De flesta mål som har gjorts för Lazio har Silvio Piola stått för. Totalt har han gjort 148 mål under de 227 matcherna som han har spelat för Lazio under nio år i klubben, mellan 1934 och 1943. Det betyder att han gjorde 1,53 mål per match i genomsnitt. Ett mycket imponerande resultat tycker jag!

Kika gärna på denna film som visar den store Favelli i action: