En hyllning till Gabriele Sandri

Gabriel Sandri blev ett oskyldigt offer. Mördades av polis bara för att han var på fel plats vid fel tillfälle. Gabriele Sandri var en DJ från Rom och ett sann Lazio fan.

Han var på väg till en match när han stannade till vid en bensinmack vid A1 där det uppstod bråk mellan ett gäng Lazio Ultras och Juventus Ultras. Han blev skjuten i nacken när han satt i sin bil och det värsta var att det var en polis som dödade honom. Polisen svor att han var oskyldig men han dömdes senare till nio års fängelse. Matchen mellan Inter och Lazio blåstes av efter denna incident, medan de andra matcherna samma dag skulle spelas. Även matchen mellan AS Roma och Cagliari ställdes ställdes in, men upplopp i Rom kom i alla fall.

Polismannen hävdade att hans vapen hade fyrats av medan han sprang, medan åklagarna hävdade att det var mord. Och han dömdes också till sex års fängelse, men vid en överklagan fann man ett visst element till uppsåt, vilket gjorde att straffet förlängdes till 9 år och 4 månader. Rätten tyckte att han tog en alltför stor risk i att skjuta mot bilen (han sköt varningsskott i luften till en början) så straffet blev hårdare då rätten inte ansåg att det var en olyckshändelse.

Incidenten ägde rum 11 november 2007 och Gabriele Sandri blev därmed en symbol för supportrar över hela världen.

Här är en rekonstruktionsvideo över vad som hände när Spaccarotella sköt Gebriele ”Gabbo” Sandri. För många har händelsen blivit ett bevis på övervåld från polisens sida. Han hyllades 2009 i Champions League finalen mellan Manchester United och Lazio. Även Roma-supportrar hyllade honom då och både Lazios och Romas lagkapten gick fram till en poster av honom och placerade blommor under den.

Gabbo älskade musik i alla former och hans sista framträdanden var på Bloom och Maison, samt på Jackie’O. Må han vila i frid!