Derby della Capitale

Jag måste ju säga något om ärkerivalerna Roma. Snart är det ju dags för Derby della Capitale, som är det viktigaste derbyt i fotbollsvärlden enligt min åsikt. Det kallas också för Derby Capiolino och Derby Cupolone och Rom-Derbyt. Sist bojkottade både Lazios och Romas ultrasgrupper matchen då barriär sattes upp som inskränkte Curva Sud och Curva Nord. Bara 35 000 åskådare var på Olympiastadion som annars brukar ta över 70 000. Hur det blir i nästa derby vet jag inte, det ska bli spännande att se. Det känns nervöst om Lazio kommer klå Roma som trots allt ligger flera placeringar före i tabellen.

För övrigt Så ses Derby della Capitale som det största derbyt i Italien, det är inte bara jag som säger detta, det slår även Derby della Madonnina och Derby della Mole. Vi vet ju att det historiskt sett har kännetecknats med både slagsmål, trängsel och rasistiska budskap.

Roma bildades 1927 då tre klubbar slogs samman: Roma, Alba- Audace och Fortitudo, vilket Benito Mussolini har del i då han ville skapa en klubb som kunde ta sig an rivalerna i norr. Lazio, som hade grundats i Prati, gick inte med i denna sammanslagning och rivaliteten var ett faktum.

Traditionellt sätt ockuperar Lazio ultras Curva Nord medan Romas supportrar intar Curva Sud på Stadio Olimpico. Derbyt är ett slag mellan två klubbar, där det handlar om vilket av de regionala lagen som ska ha skryträttigheterna att representera staden. Framförallt då italiensk fotboll tidigare har dominerats av de större klubbarna i norr som vi alla känner till: Juventus, Milan och Internazionale.

Derbyt har kännetecknats med flera politiska åsikter hos ultragrupperna, då Lazios ofta använder swastikas och fascistsyboler på deras banners och de har även uttryckt rasistiskt beteende under derbyt. Bland annat vid ett tillfälle på 90-talet då en 50 meter banner visade: ”Auschwitz is your town, the ovens are your houses”.

Även mörka spelare i Roma har mottagit en del rasistiska påhopp. Nu ska vi ju tillägga att det egentligen är en minoritet av Lazio-ultras som har dessa åsikter och klubben har själv distansierat sig från dem. Jag vet ju att jag inte stöder dem. Även Roma har åsikter åt höger, men ses som ibland som vänstersinnade.

Det har ju skett flera incidenter mellan dessa grupper, bland annat 1979 då en Lazio-supporter, Vincenzo Paparelli, träffades i ögat av en slags lysraket från andra sidan planen och dog.

En annan incident inträffade 2004 av ett missförstånd, då ett upplopp bröts ut då supportrar trodde en pojke dödats av polis. Förklaringen var att pojken hade svårt att andas och att man lagt ett vitt laken över honom som ett filter. Matchen blev uppskjuten, men upploppen nära stadion ledde till anlagda bränder och bråk mellan supportrar och polis, vilket resulterade i 13 arrestering och 170 skador i polisstyrkan.

Läs gärna mitt inlägg om Gabriel Sandri, som var en Lazio ultras som dödades av polis. Nu var det inte till Derby della Capitale han var på väg till utan en Inter-match, men det ger ändå en fingervisning om hur konflikter kan uppstå.